Psychologie barev v interiéru

Barvy místností ve vašem interiéru jsou přímým odrazem vaší osobnosti. Málokdo si to bezprostředně uvědomuje, ale naše okolí má přímý vliv na naši náladu a momentální psychické rozpoložení. Proto bychom se měli i pečlivěji zabývat tím, jaké barvy se objeví nejen na našich stěnách, ale v celkovém barevném schématu našeho domova.

Barvy působí na člověka třemi základními způsoby - aktivně, pasivně a neutrálně. Světlé barvy jsou expanzivní a vzdušné, což dodá pokojům dojem, že jsou větší a jasnější. Tmavé barvy jsou propracované a teplé, ve velkých místnostech působí intimnějším dojmem.

Vzorník barev Lotoboxu.

Červená zvyšuje v místnostech jejich energetickou hladinu. Je to nejintenzivnější barva, která rozproudí adrenalin jako žádný jiný odstín. Je dobrou volbou do obývacích pokojů nebo jídelen, červená přitahuje lidi dohromady a stimuluje konverzaci. V předsíni zase například vytváří silný první dojem. U červené barvy bylo prokázáno, že zvyšuje krevní tlak, rychlost dýchání a srdeční frekvenci. Do ložnic je proto obvykle považována za příliš stimulující, ale pokud jste obvykle v místnosti jen po setmění, pod světlem lampy se vám bude jevit jako tlumená, bohatá a elegantní.

Zelená je považována za nejvíce uklidňující barvu pro oči. Spojením osvěžujících vlastností modré a veselé žluté je zelená vhodným odstínem pro téměř všechny místnosti v domě. V kuchyni zelená ochlazuje, v obývacím pokoji povzbuzuje pocit pohodlí a pospolitosti. Zelená má také uklidňující účinek při použití dekorací. Předpokládá se, že zbavuje stresu a že pomáhá lidem relaxovat. Říká se také, že podporuje plodnost, díky čemuž je skvělou volbou do ložnice.

Fialová ve svých nejtemnějších odstínech (např. lilek) je bohatá, dramatická a sofistikovaná. Je spojena s luxusem a kreativitou, jako akcent nebo sekundární barva dává barevnému schématu interiéru hloubku. Lehčí verze fialové, jako je levandule a lila, přinášejí stejný klidný pocit do ložnice jako modrá, ale bez rizika pocitu chladu.

Modrá pomáhá snížit krevní tlak a zpomaluje dýchání a srdeční tep. To je důvod, proč je považována za uklidňující a relaxační barvu, a proto je často doporučována do ložnic a koupelen. Pastelově modrá, která vypadá pěkně na menší ploše, může působit nepříjemně chladně na stěnách a nábytku a to zejména v místnosti, která má jen málo přirozeného světla. Pokud se rozhodnete pro světle modrou jako hlavní barvu v místnosti, vyvažte ji s teplými odstíny na nábytku a textiliích. Povzbudivě a relaxačně působí v obývacích pokojích nebo velkých kuchyních zejména teplejší odstíny modré jako např.  brčál nebo jasné modré např. blankytná nebo tyrkysová. Modrá je známá také uklidňujícími účinky při použití jako hlavní barvy v místnosti - ale vsaďte na její měkčí odstíny. Tmavě modrá má opačný účinek vyvolávající pocity smutku.

Žlutá zachycuje radost ze slunečního záření a komunikuje štěstí. Je to vynikající volba do kuchyně, jídelny a koupelny, kde je energizující a povznášející. V halách a malých prostorech působí žlutá expanzivně a přívětivě. I přesto, že je žlutá veselá barva, není dobrou volbou pro hlavní barevné schéma. Studie ukazují, že je více pravděpodobné, že lidé ztratí svou dobrou náladu právě ve žlutém interiéru. Děti také ve žlutých pokojích častěji pláčou. Ve velkém množství tato má tato barva tendenci vytvářet pocit frustrace a hněvu. V chromoterapií se ale věří, že žlutá povzbuzuje nervový systém a čistí tělo.

Oranžová evokuje vzrušení a nadšení, je energickou barvy. I když není dobrou volbou pro obývací pokoje nebo pro ložnice, je tato barva naopak ideální do místnosti na cvičení - přinese všechny emoce, které budete potřebovat v průběhu vaší fitness lekce. V dávných kulturách se věří, že oranžová léčí plíce a zvyšuje hladinu energie.

Neutrální barvy (černá, šedá, bílá a hnědá) jsou základem pro všechna barevná schémata. Jejich ctnost spočívá v jejich flexibilitě - stačí přidat výraznou barvu a oživit místnost nebo naopak ubrat a tím interiér zklidnit.

Černou je nejlepší používat jen v malých dávkách jako akcent. Někteří odborníci tvrdí, že každý pokoj potřebuje dotek černé k barevnému schématu a tím mu dát hloubku.

Barevný efekt na stropech

Strop představuje jednu šestinu prostoru v místnosti, ale příliš často se mu nedostane nic víc než bílý nátěr. Ve skutečnosti ale bílá pořád platí nejen za nejbezpečnější, ale také tou nejlepší volbou pro stropy. Jako obecné pravidlo platí, že stropy, které jsou světlejší než stěny, dělají místnost na pohled vyšší, zatímco ty, které jsou tmavší, zase nižší. Tmavší strop ale nemusí hned působit klaustrofóbně, vizuální podhledy mohou vyvolat příjemný pocit intimity. Jako obecné pravidlo platí - tmavé stěny = místnost se zdá menší, světlé stěny = pokoj působí větší.

 2020_Psychologie barev v interiéru_foto001

1.8.2020, zdroj: http://www.homepix.cz/magazin