Nová EU směrnice pro obchody (ochrana spotřebitele)

Od konce května 2022 platí i v České republice nová EU směrnice o ochraně spotřebitele.

Jedná se o několik novinek, které zvyšují ochranu spotřebitelů při nákupech zboží a služeb.

Nově se definuje jasně daná metodika vypočítávání slev a také se bude jednat třeba i o uživatelské recenze či řazení produktů ve vyhledávání.

Evropská směrnice si klade za cíl větší transparentnost internetového nakupování a eliminaci nekalých praktik. Nová metodika pro výpočet slev je jasná: jako původní přeškrtnutá cena zboží musí být uvedena nejnižší částka, za kterou se zboží prodávalo minimálně v posledních 30 dnech. Z této částky se pak vypočítá sleva.

Každý e-shop využívající hodnocení od zákazníků bude mít nově povinnost: prokázat pravost těchto recenzí a pohlídat, že skutečně pochází od spotřebitelů, kteří zakoupili zboží nebo použili službu. Jak to udělat? To už nechává směrnice na jednotlivých e-shopech. Nabízí se řešení umožnit psaní recenzí pouze přihlášeným nakupujícím.

Např. řazení zboží podle oblíbenosti, relevance či doporučení může být zavádějící a právě proto, že největší pozornost zákazníků je upřena na top produkty, vzniká zde povinnost informovat uživatele, podle jakého klíče mu e-shop produkty zobrazuje a zda jsou výsledky vyhledávání ovlivněny placenou reklamou.

Veškeré tyto novinky jsme zapracovali do našeho stávajícího eshopu.